fbpx

Gastblog: Als je verhaal maar helder is…

Isla Sint-Bouwman, eigenaar van Frisse Blik marketingadvies, krijgt in haar rol als strategisch marketingadviseur regelmatig de vraag wat nu exact het verschil is tussen missie, visie en kernwaarden. In dit gastblog vertelt ze waarom juist deze elementen zo belangrijk zijn voor je ondernemersverhaal.

800x500_website_blog_Isla_Als je verhaal maar helder is…

Zodra je een business coach, marketingstrateeg of positioneringsdeskundige spreekt hebben zij het over je visie, je missie en je kernwaarden. Maar waarom eigenlijk? Waarom zijn deze elementen zo belangrijk als het gaat om jouw ondernemersverhaal? Een goed verhaal heeft altijd een rode draad.

Een goed verhaal bestaat uit puzzelstukjes die goed in elkaar grijpen, die naadloos in elkaar overlopen en samen een geheel vormen. De basis van die puzzelstukjes zijn de visie, de missie en de kernwaarden van jouw bedrijf, van jou als ondernemer. Ik licht ze hieronder wat uitgebreider toe met concrete tips om er mee aan de slag te kunnen gaan.

Missie – Waar sta je voor?

Een missie is tijdloos, het gaat specifiek om jouw motivatie als ondernemer en die van jouw bedrijf, oftewel de intrinsieke motivatie. Waarom doe je wat je doet? Wat wil jij verbeteren in de wereld? Waarom wil je anderen helpen? Drie tips bij het ontwikkelen van jouw missie:

  1. Voor wie ben je er?
  2. Wat heb je te bieden?
  3. Wat onderscheidt je?

Visie – Waarvoor doe je het?

Een visie gaat over de focus die jij als ondernemer hebt met jouw bedrijf, naar buiten toe. Waarvoor doe je wat je doet? Daarbij is een visie tijdgebonden en focust zij zich vaak op de komende 3, 5 of zelfs 10 jaar. Het is het ambitieuze beeld van de toekomst. Drie kritische succesfactoren waar je rekening mee moet houden zijn:

  1. Wat is doorslaggevend voor jouw succes?
  2. Welke factoren maken jouw bedrijf uniek?
  3. Wat zijn jouw kerncompetenties?

Kernwaarden – Hoe pak je het aan?

De kernwaarden zeggen iets over jou als ondernemer en over jouw bedrijf. Hoe pak je de zaken aan en hoe ga je met elkaar om? Ze benadrukken waar de organisatie voor staat en wat zij waar wil maken in de dagelijkse praktijk. Je kunt het vergelijken met de normen en waarden van jouw bedrijf. Voorbeelden zijn vernieuwend, integer, professioneel, klantgericht.

Om jouw kernwaarden helder op papier te krijgen zijn hier een aantal handige tips waar je rekening mee moet houden:

  1. Geef focus, 3 kernwaarden is al veel
  2. Houd de kernwaarden zo dicht mogelijk bij het primaire proces van jouw onderneming
  3. Werk de kernwaarden uit, hoe neem jij ze mee in de dagelijkse praktijk

Met het uitdragen van jouw kernwaarden kan een potentiële klant zich makkelijk binden aan jouw bedrijf. De klant identificeert zich met de manier waarop jij werkt en omgaat met de ander. Dat helpt jouw klant weer het besluit te nemen om met jou te willen samenwerken.

Hoe nu verder?

Bovenstaande puzzelstukjes vormen de basis van jouw verhaal. Het verhaal van jouw onderneming. Als het verhaal helder is en consistent, dan heb jij jouw pitch altijd klaar staan, is de basis gelegd voor je marketingactiviteiten en kan jouw klant zich makkelijk identificeren met jouw dienstverlening, Het is de basis van jouw bedrijf, de fundering voor jouw marketingstrategie.

De volgende stap is dan ook de manier uitwerken waarop je als organisatie de zaken aanpakt. De strategie. Met jouw verhaal helder op papier wordt jouw marketing en het consistent uitdragen van jouw verhaal elke dag een feestje.

LenteBloesem over Chantal

Alleen ga je sneller, samen kom je verder!

Samen met Isla hebben wij als marketeers al meerdere opdrachtgevers mogen helpen. Wil je meer weten over hoe je die fundering bouwt voor jouw bedrijf en deze omzet naar een marketingstrategie? Neem gerust contact met ons op door een gratis kennismakingsgesprek in te plannen.

Chantal_Bannink_LenteBloesem_marketing

Blijf je me volgen?

Meld je aan voor mijn inspiratiemail en ontvang maandelijks mijn praktische tips op het gebied van marketing en evenementen.