fbpx

Visualiseer en bereik je doelgroep met behulp van persona’s

Wil jij graag weten hoe je marketing succesvol in kunt zetten op een manier die bij je past? Hoe je niet meer in de verleiding komt om je eigen zichtbaarheid uit te stellen en hoe je de juiste klanten naar je toe trekt? In mijn komende reeks aan blogs doorloop ik stap voor stap datgene dat komt kijken bij de inzet van marketing. Vandaag leer ik je denken vanuit je doelgroep door persona’s op te stellen. Dit marketingmiddel helpt je om focus te leggen op jouw ideale klant en deze in kaart te brengen.

Je ideale klant

Je hebt er vast wel eens van gehoord en misschien ook wel iets over gelezen. Ik kan me best voorstellen dat je dan denk: “Tja, dat klinkt allemaal best leuk ‘de ideale klant’, maar aan mij niet besteed”. Of dat je er over leest en dan denkt: “Dat heb ik in mijn gedachten heel helder voor ogen, maar ik zie het nut er niet van in om dat ook daadwerkelijk op papier te zetten”. En toch… toch wil ik je adviseren om dat wel te doen. Want wanneer je een focus forceert, gaat het je hoe dan ook helpen om de juiste klanten aan te spreken.

 

“Forceer een focus”

 

Iedereen is mijn doelgroep

Dat kan, maar realiseer je dat het heel moeilijk is om iedereen aan te spreken. Wanneer je keuzes maakt, je verplaatst in deze doelgroep, dan gaat jouw doelgroep voelen dat jouw product of dienst voor hem of haar bedoeld is. Specifiek zijn is een soort moed, las ik onlangs. Met andere woorden, wanneer je focus hebt op diegenen die je wilt bedienen, kun je eerder van dienst zijn. Geloof me, het wordt eenvoudiger als je jouw aanbod richt op hen waarvoor jij een verandering teweeg wilt brengen.

 

Hoe dan?

Ik hoor je denken: “Oké Chantal, dank voor je advies, maar hoe dan…?” Ik raad je aan om kennis te verzamelen over je doelgroep en een aantal specifieke kenmerken. Vertaal je doelgroep vervolgens naar een persona, een mens van vlees en bloed. Een persona is een fictieve vertegenwoordiger, een ‘stand-in’ voor een segment van je doelgroep. Fictief, maar toch zo levensecht mogelijk, zodat het je helpt om je in te leven in de behoeften en voorkeuren van die klant.

 

Jurgen en Tessa

Zelf heb ik twee persona’s ontwikkeld voor mijn diensten. Ik praat dus niet langer over mijn doelgroep, maar over Jurgen en over Tessa. Deze personen zijn voor mij zo levensecht dat ik hen bij elke content die ik creëer in mijn hoofd heb zitten. Sterker nog, niet alleen in mijn hoofd. Ik heb een profiel van Jurgen en Tessa uitgeprint op mijn bureau liggen.

 

Persona’s

Je kunt een persona uitwerken in de vorm van een profiel of je kiest ervoor om jouw persona te omschrijven in verhaalvorm. Je begint met het geven van een naam aan je persona. Ook bepaal je de leeftijd, het geslacht, hobby’s, een demografisch profiel en zijn of haar gedrag. Je denkt ook na over de relatie tussen de persona en jouw product of dienst. Waarom wil de persona jouw product gebruiken en wat zijn zijn of haar verwachtingen en behoeften?

Hoe verder?

Door persona’s kruip je letterlijk in de huid van een ander. Het visualiseren van je doelgroep helpt je om je doelgroep beter aan te spreken. Het geeft je inzicht in het probleem waar jouw doelgroep mee worstelt. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van een persona? Samen met Kristel van Redboots hebben wij hét personapaspoort ontwikkeld. En tijdens onze personaworkshop ga je met dit werkboek aan de slag. We bieden deze workshop 1-op-1 alsook incompany aan. Wil je weten wat deze workshop jou brengt? Neem vrijblijvend contact op! Vul het contactformulier in en we bellen jou voor een gratis adviesgesprek. 

 

Aangenaam…Chantal Bannink 🙋‍♀
Met mijn bedrijf LenteBloesem begeleid ik bedrijven en ondernemers om zichtbaar te worden op hun eigen manier, een manier die bij hen past. Zoals mijn vader ~ die mij LenteBloesem noemde ~ dat al voor zich zag, bied ik hen hulp om tot bloei te komen.

 

Blijf je me volgen?

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang maandelijks mijn praktische tips op het gebied van marketing en evenementen.

Vragen?

Heb je vragen over één van bovenstaande tips? Ik help je graag. Stuur me gerust een bericht: info@lentebloesem.com.