Vijf tips voor een pakkende pitch met focus op jouw verhaal
Wil jij graag weten hoe je marketing succesvol in kunt zetten op een manier die bij je past? Hoe je niet meer in de verleiding komt om je eigen zichtbaarheid uit te stellen en hoe je de juiste klanten naar je toe trekt? In mijn komende reeks aan blogs doorloop ik stap voor stap datgene dat komt kijken bij de inzet van marketing. In deze blog een aantal tips voor een pakkende pitch.
Als je niet vertelt wat je doet, kunnen anderen ook niet weten waarvoor ze bij jou terecht kunnen. Door je verhaal te vertellen word je zichtbaar en onderscheid je je van je concurrenten. Je klant ziet wie je bent en waar je voor staat.
“Stel je hebt maar 1 minuut de tijd. Wat vertel je op dit moment aan anderen?”
Wat is jouw verhaal?
Jouw verhaal zit vaak al heel goed in je hoofd en is voor jezelf ontzettend duidelijk, maar weet de rest van de wereld dit al? Als je een boodschap wilt overbrengen en als je wilt dat informatie blijft hangen bij een ander dan moet je een verhaal vertellen. Je verhaal vertellen is dé manier om met elkaar te verbinden. Je verhaal gaat niet over je product. Het gaat over achterliggende verlangens.
Bieden wat je klant zoekt
Wil je jouw verhaal vertellen, bedenk dan dat jouw potentiële klant op zoek is naar de oplossing van zijn probleem en niet zo zeer geïnteresseerd is in jou. Hij/zij is zoekende of jij kan bieden wat hij zoekt. En wat onderscheidt daarbij jou van de rest? Belangrijke vragen bij het formuleren van jouw verhaal zijn bijvoorbeeld: Met welk probleem zit jouw doelgroep? Naar welke oplossing zijn ze op zoek? Maar ook; welke verandering wil jij teweeg brengen?
Tips voor een pakkende pitch
Een manier om jouw verhaal op papier te zetten, is door het opstellen van een pitch. Een pitch is een boodschap van één minuut, waarin je je gesprekspartner overtuigt van jouw verhaal. Vijf tips voor het maken van een pakkende pitch:
- Denk na over een goede start van je pitch, waarbij je gelijk de aandacht van je gesprekspartner hebt. Omschrijf een situatie die voor hem of haar herkenbaar is of vertel een anekdote. Hou je pitch kort en bondig, je hebt immers maar 1 minuut.
- Verplaats je in je gesprekspartner. Welk probleem los jij op voor hem of haar? Wat levert het werken met jou op voor je gesprekspartner?
- Sluit je pitch af met een oproep (Call-to-Action). Benoem waar meer informatie te vinden is, verwijs hem of haar bijvoorbeeld naar je website of nodig je gesprekspartner uit om met je te connecten op LinkedIn.
- Stem je pitch af op de situatie. Je hoeft niet één pitch te hebben. Zeker als je meerdere persona’s hebt gemaakt, is het interessant om ook meerdere pitches op te stellen.
- Neem de tijd om een pakkende pitch op te stellen en oefen deze ook meerdere keren, zodat je er klaar voor bent als het moment zich voor doet.
Hoe verder?
Je pitch uitwerken op papier is een goed moment om te inventariseren of het verhaal dat jij vertelt ook overeenkomt met jouw gewenste positionering. Het aanbod waarover je vertelt, is namelijk ook het aanbod waarop je klanten aantrekt. In mijn volgende blog lees je hoe je met jouw aanbod tot bloei kunt komen en de juiste klanten kunt aantrekken. Blijf je me volgen? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang maandelijks mijn praktische tips op het gebied van marketing en evenementen.
Aangenaam…Chantal Bannink 🙋♀
Met mijn bedrijf LenteBloesem help ik ondernemers met het realiseren van hun marketingplannen en ondernemersdoelen. Zoals mijn vader ~ die mij LenteBloesem noemde ~ dat al voor zich zag, bied ik hen hulp om tot bloei te komen.
Vragen?
Heb je vragen over één van bovenstaande tips? Ik help je graag. Stuur me gerust een bericht: info@lentebloesem.com.