fbpx

TERUG NAAR DE BASIS || 10 vragen die je op weg helpen bij strategieontwikkeling

Wil jij graag weten hoe je marketing succesvol in kunt zetten op een manier die bij je past? Hoe je niet meer in de verleiding komt om je eigen zichtbaarheid uit te stellen en hoe je de juiste klanten naar je toe trekt? In mijn komende reeks aan blogs doorloop ik stap voor stap datgene dat komt kijken bij de inzet van marketing. Vandaag gaan we terug naar de basis: wie ben je, wat doe je en wat zijn je ambities?

 

In de waan van alledag komt het lang niet altijd tot lange termijn plannen. En toch ben ik er van overtuigd dat het belangrijk is om stil te staan bij wie je bent en wat je doet. Welk verhaal vertel je eigenlijk op dit moment over je bedrijf als je een potentiële klant spreekt?

 

“Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg”

 

Strategieontwikkeling

Lange termijn plannen beginnen met strategie en doelen bepalen. Strategie, dat klinkt allemaal mooi, maar je vraagt je nu vast af: “Hoe dan?” Strategieontwikkeling is een proces. Een proces waarin je je visie ontwikkelt en neerzet. Deze visie weet je vervolgens te vertalen in een ambitie, die een belangrijke basis vormt om strategische keuzes te maken. Dus om jouw koers te kiezen om deze ambitie te realiseren. Op deze manier ontwikkel je in feite een systeem om richting te geven aan de ontwikkeling van je bedrijf. Meestal ontwikkel je een strategie voor de komende drie tot vijf jaar.

 

Voordelen van een strategie

De voordelen van een uitgewerkte strategie is dat ze je koers makkelijker maken. Het nemen van beslissingen wordt een stuk eenvoudiger, doordat de richting duidelijk is. Ook werkt het motiverend om in de juiste richting actie te ondernemen. Naast deze voordelen voor jezelf biedt het ook voordelen voor je (potentiële) klanten. Ze weten waar je voor staat en waar ze op mogen rekenen.

 

Hoe dan?

Ik kan me voorstellen dat de “hoe dan?” vraag in je hoofd blijft zitten. Blijft het letterlijk in je hoofd? Dan is mijn advies om ook daar te beginnen. Vanuit je hoofd op papier, zoals ik in mijn vorige blog beschreef. Onderstaande vragen helpen je op weg bij het ontwikkelen van je visie, je ambitie en je strategie ⤵

 

10 vragen die helpen bij strategieontwikkeling:

  1. Hoe kijk je nu naar je eigen bedrijf?
  2. Waar wil je naar toe?
  3. Wat heb je daar voor nodig?
  4. Wat wil je bereiken met je bedrijf?
  5. Waar staat jouw bedrijf voor?
  6. Wat is jouw verhaal?
  7. Wat zijn jouw waarden?
  8. Waar wil je betekenis aan geven?
  9. Welke verandering in anderen probeer je teweeg te brengen?
  10. Wat wil je dat een ander morgen over jouw bedrijf vertelt?

 

Hoe verder?

Nu je voor jezelf een helder beeld hebt van wie je bent en waar je voor staat, is het tijd om je doelgroep onder de loep te nemen. Een eyeopener in deze kan zijn dat het belangrijk is om te realiseren dat jouw doelgroep helemaal niet geïnteresseerd is in jou of jouw product. In mijn volgende blog leg ik je uit hoe dit zit. Blijf je me volgen? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang maandelijks mijn praktische tips op het gebied van marketing en evenementen.

 

Aangenaam…Chantal Bannink 🙋‍♀
Met mijn bedrijf LenteBloesem begeleid ik bedrijven en ondernemers om zichtbaar te worden op hun eigen manier, een manier die bij hen past. Zoals mijn vader ~ die mij LenteBloesem noemde ~ dat al voor zich zag, bied ik hen hulp om tot bloei te komen.

Vragen?

Heb je vragen over één van bovenstaande tips? Ik help je graag. Stuur me gerust een bericht: info@lentebloesem.com.