fbpx

Marketing is meer dan social media

Social media is geen must

Onlangs sprak ik een ondernemer die mijn hulp vroeg bij het inzetten van social media voor zijn bedrijf. “Want ja, dat moet nu toch echt wel een keer gebeuren”, zuchtte de ondernemer. Ik vroeg hem van wie dit dan moet en waarom. Er volgde niet echt een helder antwoord, maar het werd mij wel duidelijk dat de ondernemer in kwestie er geen energie van kreeg.

Social media moe

Misschien herken je het wel. Je haat-liefde-verhouding met social media. Stemmetjes in je hoofd die zeggen dat je meer zichtbaar moet zijn op social media. Omdat je het bij anderen ziet, omdat je denkt dat het zo hoort, omdat je niet achter wil blijven. Maar past social media wel bij jou? En hoe belangrijk is het voor ondernemers om social media in te zetten om zichtbaar te worden?

Roeptoeteren op social media

Om me heen zie ik het regelmatig gebeuren. Ondernemers willen wat met social media, gaan roeptoeteren en zonder plan aan de slag. Bij de meeste ondernemers, die zich bij mij melden voor hulp is social media niet het eerste waar ik mee aan de slag ga. Roeptoeteren op social media leidt idealiter tot meer zichtbaarheid en ook tot meer verkeer naar je website. Maar wat staat er eigenlijk op je website? Is je verhaal daar goed verwoord? Vindt je bezoeker op jouw website wie je bent, waar je voor staat en wat je hem of haar te bieden hebt?

Social media is een middel

Marketing kun je realiseren door verschillende middelen. Social media is één van die middelen. En daar hoort een strategie bij. Maar nog belangrijker in mijn ogen is de bovenliggende marketingstrategie. En zo kom ik met die ondernemer die ‘wat moet met social media’ uit bij zijn marketingstrategie. Waarom doet hij wat hij doet? Wie is zijn doelgroep? Welk probleem lost hij op voor zijn klant? Allemaal onderdelen van de marketingstrategie. Pas na de strategie volgen de marketingmiddelen.

Nadelen van social media

Naast het algoritme dat regelmatig verandert waardoor lang niet alle volgers in eerste instantie jouw organische bericht zien, is er nog een belangrijk nadeel van social media. In tegenstelling tot je eigen website is social media niet van jou. We zagen het onlangs bij een grote storing waardoor Facebook en Instagram niet bereikbaar waren. Hierover heb je als ondernemer geen controle. Ook kan het voorkomen dat Facebook of Instagram je verwijdert van haar kanaal om wat voor reden dan ook. Weg account, weg content. Platforms als Facebook, maar ook LinkedIn hebben de vrijheid om zomaar van alles aan te passen. En in tegenstelling tot een eigen website heb je niet de mogelijkheid om de vormgeving aan te passen naar je eigen wensen. We noemen dit ook wel borrowed media; je maakt gebruik van een ander bedrijf om je marketing te verspreiden.

Alternatieven voor social media

Schiet niet in de stress wanneer je tot de conclusie komt dat het marketingmiddel social media eigenlijk niet past in jouw marketingstrategie. Er zijn genoeg andere mogelijkheden om je marketingdoelen te bereiken. Het vertellen wie je bent en wat je doet, je klant zo goed mogelijk leren kennen en begrijpen om zo een product of dienst aan te bieden, dat past bij wat de klant zoekt kan ook zonder social media. Andere marketingmiddelen die je kunt inzetten zijn bijvoorbeeld:
• E-mail marketing
• Spreken
• Netwerken
• Bloggen
• Strategische samenwerkingen (Referral partnerships)
• Adverteren (offline / online)

Stoppen met social media

Met dit blog wil ik je overigens niet overtuigen om te stoppen met social media. Nee, zeker niet. Als het voor je werkt en het jou helpt om meer klanten aan te trekken, dan zorgt het voor groei en levert deze inspanning je resultaat. Ik moedig je met dit blog wel aan om na te denken over je huidige marketingstrategie. Evalueer regelmatig je inspanningen en stel je koers bij als het nodig is.

LenteBloesem over Chantal

Nieuwsgierig?

Samen een keer brainstormen over jouw marketingstrategie? Aarzel dan niet en neem contact met mij op en ik help je graag op weg met jouw marketing. Met mijn bedrijf Lentebloesem begeleid ik bedrijven en ondernemers om zichtbaar te worden op hun eigen manier, een manier die bij hen past. Zoals mijn vader – die mij LenteBloesem noemde – dat al voor zich zag, bied ik hen hulp om tot bloei te komen. Nieuwsgierig geworden wat ik voor jou en jouw bedrijf kan betekenen? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in.

Blijf je me volgen?

Meld je aan voor mijn inspiratiemail en ontvang maandelijks mijn praktische tips op het gebied van marketing en evenementen.