fbpx

Klanten; onmisbaar maar hoe kom je er aan?

Klantaanvragen

Wanneer je net begonnen bent met je eigen bedrijf is je grootste wens natuurlijk aanvragen krijgen van klanten. Wanneer je naar andere ondernemers om je heen kijkt of met ze spreekt op netwerkbijeenkomsten, lijkt het wel of iedereen voldoende aanvragen ontvangt van klanten. Maar is dat wel zo of lijkt het alleen maar zo? Neem van mij aan; aanvragen van klanten krijgen is lang niet zo vanzelfsprekend als het lijkt.

PMS-probleem

Wat ik vaak terugzien bij (startende) ondernemers is het PMS-probleem. En nee, dat heeft niets te maken met het premenstrueel syndroom 😉. De letters staan voor Product, Marketing, Sales. Succesvol ondernemen start met het geloof in jezelf en daarna met het geloof in je product. Ben jij overtuigd van jouw product, dan vertel je er enthousiast over en laat je jouw product vol trots zien. Belangrijke check-vraag op dit punt is: Heeft je bedrijf een product? Een product kan ontstaan doordat je een probleem ziet in de markt waar je een oplossing voor hebt gevonden. Een product kan overigens ook een dienst zijn.

Wat lost jouw product op?

Dat is ook direct waar het product om draait: wat lost het op? In de latere fases van Marketing en Sales is dit een belangrijke vraag. Ga je behoeftegericht verkopen dan steek je in op de behoefte of het probleem van de klant en hoe je dat wil oplossen. Daaraan koppel je de kenmerken van jouw product. Wanneer je dit goed in beeld hebt en de oplossing gaat aanbieden, neem je in je verhaal het voordeel van jouw product voor de klant mee. Idealiter koppel je daaraan ook het bewijs dat je product dit voordeel heeft. Denk bijvoorbeeld aan referenties van huidige klanten. Dit zorgt voor vertrouwen bij de potentiële klant.

In gesprek met je klant

Terug naar het Product. Om antwoord te vinden op de vraag wat het product oplost voor de klant én wat de meerwaarde daarvan is, ga je in gesprek met de klant. In plaats van denken wat de klant denkt, is dit het moment om te vragen wat de klant denkt. Als de klant geen meerwaarde ziet in jouw product, dan zal je product niet succesvol worden. Heb je in deze fase van je onderneming nog geen klanten, ga dan in gesprek met potentiële klanten. Vraag in je netwerk of mensen je willen helpen en met je mee willen denken.

Snapt de markt het product?

Een volgende check-vraag is: Snapt de markt het product? Een belangrijk signaal is bijvoorbeeld bezwaren die naar voren komen in het gesprek met je (potentiële) klanten. Vraag dan vooral door wat ze bedoelen. Misschien begrijpen ze het product gewoon nog niet. Of misschien is het product nog niet goed genoeg. Is het product goed, maar begrijpen ze het niet? Vertel het dan anders. Is het product niet goed genoeg? Ga je product dan doorontwikkelen. Dit proces is belangrijk en kan enige tijd duren. Het kost tijd om het beste product neerzetten. Vind je dat lastig? Lees dan mijn vorige blog over de 3 D’s: Doen, Discipline en Doorzetten.

Praktische hulp nodig?

Kun je mijn hulp gebruiken om in actie te komen? Aarzel dan niet en neem contact met mij op en ik help je graag op weg met jouw marketing. Nieuwsgierig geworden wat ik voor jou en jouw bedrijf kan betekenen? Ik help je graag. 

Blijf je me volgen?

Meld je aan voor mijn inspiratiemail en ontvang maandelijks mijn praktische tips op het gebied van marketing en ondernemen.