fbpx

Ik doe niet aan marketing: is dat zo?

“Ja, maar dat doe ik allemaal niet hoor.”

“Nee, ik doe eigenlijk niets aan marketing. Zou ik wel willen hoor, maar ik zie daar best tegen op.” Geregeld spreek ik ondernemers, die zich bijna verontschuldigen over het feit dat ze niet aan marketing doen. Wat mij betreft nergens voor nodig. En in hoeverre klopt het dat je niet aan marketing doet? Alles wat je doet om je dienst of product op de markt te brengen, is marketing. Daarvoor vertel je wie je bent en wat je doet, anders weten klanten simpelweg niet waarvoor ze bij jou terecht kunnen.

Goed werk leveren = goede marketing

Ik ken er een paar. Een paar ondernemers, die inderdaad zo goed als niet aan marketing doen. Een installateur hier uit de buurt. Hij heeft geen website, geen logo en gewoon een zwarte bus. Onzichtbaar zou je zeggen. En toch, ook hij doet aan marketing. Hij levert een dienst, hij helpt mensen met een reparatie en dat doet hij goed, want aan klanten geen gebrek. Hoe hij te werk gaat, zijn klanten te woord staat en helpt. Dat is zijn visitekaartje. Daar heeft hij geen website of logo voor nodig, maar in mijn ogen is dat zijn marketing.

Onbewuste marketing

Veel dingen die je als ondernemer doet, is onbewust marketing. Het betekent dat het al in je systeem zit, in je onbewuste en dat is de meest natuurlijke vorm van marketing wat mij betreft. Alles wat je doet, vanaf het moment dat je de telefoon aanneemt, iemand te woord staat totdat je de klus klaart, het is allemaal een vorm van marketing van je bedrijf. Goed werk leveren is de beste marketing ooit. Daar kan geen campagne tegenop!

Het stempel marketing

Marketing gaat over verbinding maken met je klant. Ik ben er van overtuigd dat je onbewust meer aan marketing doet dan je denkt. Kijk eens welke dingen je doet om je bedrijf, product of dienst onder de aandacht te brengen. Activiteiten die ook horen tot ‘marketing’, maar die je niet bestempelt als marketing. Ik spreek veel ondernemers die pas op het moment dat ze activiteiten gaan doen die ze niet leuk vinden er het woord ‘marketing’ op plakken. Nodig? Nee, wat mij betreft niet. Maak van ‘marketing’ geen moeten terwijl dat niet nodig is.

En, doe jij aan marketing?

Het hebben van je bedrijfsnaam, een huisstijl en een website maakt jouw product of dienst zichtbaar. En dat kan al zo eenvoudig zijn als een mailtje versturen met jouw naam en logo. Of zoals de installateur hierboven het leveren van zijn dienst. In alles wat je doet om jouw dienst of product aan de man (of vrouw) te brengen, ga je op zoek naar het maken van verbinding met je (potentiële) klant. Hoe dichter de manier waarop je dit doet bij jou ligt, hoe effectiever het vaak is. En het is mij om het even of je hier nu het stempel ‘marketing’ op plakt of niet. In mijn ogen ben je gewoon goed bezig!

Marketing MKB - Lentebloesem

Zin om kennis te maken?

Twijfel je? Of kun je wel wat hulp gebruiken om op een rij te zetten wat jij allemaal al qua marketing doet en waar je winst kunt behalen? Aarzel dan niet en neem contact met mij op en ik help je graag op weg met jouw marketing. Met mijn bedrijf Lentebloesem begeleid ik bedrijven en ondernemers om zichtbaar te worden op hun eigen manier, een manier die bij hen past. Zoals mijn vader – die mij LenteBloesem noemde – dat al voor zich zag, bied ik hen hulp om tot bloei te komen. Nieuwsgierig geworden wat ik voor jou en jouw bedrijf kan betekenen? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in.

Blijf je me volgen?

Meld je aan voor mijn inspiratiemail en ontvang maandelijks mijn praktische tips op het gebied van marketing en evenementen.