fbpx

06 24 24 62 52 info@lentebloesem.com

HOE HAAL JE IDEEËN UIT JE HOOFD || Het stappenplan

Wil jij graag weten hoe je marketing succesvol in kunt zetten op een manier die bij je past? Hoe je niet meer in de verleiding komt om je eigen zichtbaarheid uit te stellen en hoe je de juiste klanten naar je toe trekt? In mijn komende reeks aan blogs doorloop ik stap voor stap datgene dat komt kijken bij de inzet van marketing. Vandaag starten we met het begin en dat is inzicht.

“Het verschil tussen wie je bent en wie je wilt zijn, is wat je doet.”

1001 ideeën
Vaak als ik in de auto zit of een stuk wandel ontstaan er duizend en één ideeën in mijn hoofd voor de groei van mijn bedrijf. Ideeën voor een verbeterde versie van mijn aanbod, een gedachte over een verrassend cadeau voor klantopvolging of een ingeving over de onderwerpen voor een nieuwe reeks aan blogs.

 

Leeg scherm
Tijdens mijn autorit of wandeling kan ik mijn enthousiasme om het uit te werken bijna niet onderdrukken. En toch, als ik dan weer achter mijn bureau zit met een leeg scherm voor me, krijg ik mijn ideeën maar moeilijk uit mijn hoofd op papier.

 

De kunst van het vertalen
Ik doe pogingen. Zet zinnen op papier, schrap ze weer en begin weer opnieuw. Herkenbaar? Het is een hele kunst om je ideeën vanuit je hoofd te vertalen op papier. Toch is het iets dat ik iedereen wil adviseren. Want zo chaotisch als gedachten in je hoofd kunnen zijn, wanneer ze eenmaal het papier raken, krijg je overzicht en structuur. En het allerbelangrijkste; je krijgt rust in je hoofd. Er ontstaat namelijk ruimte in je hoofd, wanneer je gedachten op papier zet. Die ruimte wordt door je brein benut om overzicht te creëren en prioriteiten te bepalen.

 

De gedachtendump
Met een gedachtendump zet je je ideeën vanuit je hoofd op papier. Hoe dan? Lees hieronder mijn stappenplan ⤵

 

Stap 1: Dump
Een gedachtendump, ook wel minddump, werkt als volgt. Pak een leeg vel papier en een pen. Schrijf in het midden een vraag waarover je je gedachten wilt ordenen. Bijvoorbeeld ‘Welk verschil wil ik maken met mijn bedrijf?’ Vervolgens schrijf je elk idee of elke gedachte die bij je opkomt op het papier. De volgorde of de plek waar je het noteert maakt niet uit. Stop niet te snel met schrijven, want vaak komt er een tweede stroom aan ideeën.

 

Stap 2: Structureer
Een volgende stap is om je gedachtendump te bekijken. Maak verbindingen of groepen. Met andere woorden breng structuur aan in je ideeën die nu op papier staan. Bepaal daarbij ook de dingen die je wilt elimineren of wilt uitbesteden. Dit is het moment om te kiezen voor alleen die dingen die belangrijk zijn om te doen.

 

Stap 3: Van denken naar doen
In deze fase van de gedachtendump ga je bij elk idee of elke gedachte na wat de acties moeten zijn om deze te verwerkelijken. Je gaat dus aan de slag met een concrete takenlijst. Zet deze doelen ook daadwerkelijk op papier. Dit dwingt je er namelijk toe om de actie die ervoor nodig is heel duidelijk te krijgen. Hierdoor bereik je je doelen sneller.

 

Hoe verder?
Je gedachten ordenen is een proces en zodra er dingen op papier staan, wordt het gelijk een commitment met jezelf. Vanuit hier kun je het verder gaan uitwerken, je plannen uitschrijven. In mijn volgende blog gaan we daarmee verder. Of eigenlijk terug… naar de basis: wie ben je, wat doe je en wat zijn je ambities? Blijf je me volgen? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang maandelijks mijn praktische tips op het gebied van marketing en evenementen.

 

Aangenaam…Chantal Bannink 🙋‍♀
Met mijn bedrijf LenteBloesem begeleid ik bedrijven en ondernemers om zichtbaar te worden op hun eigen manier, een manier die bij hen past. Zoals mijn vader ~ die mij LenteBloesem noemde ~ dat al voor zich zag, bied ik hen hulp om tot bloei te komen. 

 

Vragen?

Heb je vragen over één van bovenstaande tips? Ik help je graag. Stuur me gerust een bericht: info@lentebloesem.com.