fbpx

Het belang van een financieel plan

Hoe maak je een financieel plan voor jouw onderneming

De balans opmaken

Het eerste half jaar van 2022 zit er al weer op. Sterker nog, de zevende maand is al weer halfweg. De vakantie staat voor de deur. Een mooi moment om de balans op te maken. Waar sta je nu? Wat was je plan? En is bijsturen nodig?

Dol op plannen

Zoals de meeste wel weten, ben ik dol op plannen. Niet voor niets staat er op mijn website ‘Zonder plan geen actie. Zonder actie geen resultaat.’! Heerlijk om niet alleen plannen te maken, maar deze ook te optimaliseren, te evalueren en bij te sturen. De meeste plannen maak ik op het gebied van marketing, zowel voor klanten als voor mijn eigen onderneming. Maar ook financieel gezien vind ik het belangrijk om een plan te hebben.

Financiën sturen

Als je een plan hebt, dan kan je financiën sturen. Voor het maken van een financieel plan, moet je weten wat je maandelijkse kosten zijn. Ook is het handig om voor ogen te hebben welk bedrag je privé nodig hebt. Daarnaast heb je rekening te houden met belastingen, zoals de BTW. En in je plan kun je ook een maandelijkse reservering maken voor je IB-aangifte aan het einde van het jaar. Met deze bedragen in beeld, kun je een goede inschatting maken van de omzet, die je wilt binnenhalen om nog geld over te houden aan het einde van de streep.

Van jaarplan naar maanddoelen

Een financieel jaarplan kun je vertalen naar een maandplan. Daarin zet je aan de kostenkant de maandbedragen en aan de opbrengstenkant de maandomzet. Vanuit deze omzet per maand kun je een praktische vertaalslag maken naar het aantal klanten dat je nodig hebt om deze maandomzet te behalen. En zo heb je op een eenvoudige manier maanddoelen gedefinieerd.

Terugkijken en vooruitblikken

Nu de eerste zes maanden van 2022 voorbij zijn, kun je als ondernemer terugkijken op je financiële jaarplan. En met een maandelijkse forecasting (vooruitblik) kijk je of je het jaarplan kan halen. Dit vraagt wel om goede controle en inzicht op het gebied van de financiën. Of het nu grote of kleine plannen zijn, zo’n controle moment motiveert om de plannen te gaan halen en maakt het mogelijk om te sturen op je financiën.

Praktische hulp nodig?

Kun je mijn hulp gebruiken om in actie te komen? Aarzel dan niet en neem contact met mij op en ik help je graag op weg met jouw marketing. Nieuwsgierig geworden wat ik voor jou en jouw bedrijf kan betekenen? Ik help je graag. 

Het_belang_van_een_financieel_plan_LenteBloesem_Chantal_Bannink_800x500

Blijf je me volgen?

Meld je aan voor mijn inspiratiemail en ontvang maandelijks mijn praktische tips op het gebied van marketing en ondernemen.