fbpx

Geen zin in marketing

5 tips om uitstelgedrag te doorbreken

Geen zin in marketing. Ook ik als marketeer herken dit. Dit blog bijvoorbeeld stond al een tijdje op mijn to do lijst. Ik hikte er al dagen tegenaan. Schoof het elke keer voor me uit. Waarom? Ik had er geen zin in. Alleen bij het woord ‘blog’ hoorde ik mezelf al zuchten. Herkenbaar? Voor mij een mooie aanleiding om een blog te schrijven over uitstelgedrag.

Wat is uitstelgedrag?

Niet doen wat je moet doen. Dat is eigenlijk wat uitstelgedrag is. Om de resultaten te bereiken die je wilt, heb je doelen gesteld. Daardoor weet je wat je te doen staat. Het vervolgens niet doen, omdat je geen zin hebt, omdat je geen tijd hebt, omdat een andere taak belangrijker is, omdat… Het is niets anders dan uitstelgedrag. Je bent bezig met randzaken en wordt daardoor afgeleid van de kerntaak.

Waarom vertoon je uitstelgedrag?

Uitstelgedrag komt meestal om de hoek kijken als je dingen wilt gaan doen die buiten je comfortzone liggen. En vaak is dat nou net wat er moet gebeuren om de resultaten te bereiken, die je jezelf ten doel hebt gesteld. Maar dat is spannend en het niet doen, is kiezen voor de makkelijkste weg. Het kan zijn dat je doel te groot is of juist te vaag. Dat bevordert het uitstelgedrag, omdat je niet precies weet wat je moet doen en je daardoor niet in beweging komt.

Bewust worden van uitstelgedrag

Het allerbelangrijkste om uitstelgedrag te doorbereken is bewustwording. Wees jezelf ervan bewust dat je aan het uitstellen bent. En stel jezelf vragen. Waar ben je bang voor? Ben je bang voor de reacties van anderen? Bang om af te gaan? Of misschien wel bang voor het succes? Wat maakt je onzeker en zorgt ervoor dat je niet in actie komt? Relativeer.

5 tips om uitstelgedrag te doorbreken

Zodra je je bewust bent van je uitstelgedrag is het de kunst om in beweging te komen. Laat je gedachten los, onderneem actie en doe wat je moet doen.

Tip 1: Zet kleine stappen

Wanneer doelen te groot of te vaag zijn, is het belangrijk om je doelen helder en haalbaar te formuleren. Groot denken is prima, maar begin klein. Een blog schrijven als resultaat kan bijvoorbeeld heel benauwend werken. Kies je er echter voor om dat op te delen in kleinere tussendoelen, zoals het onderwerp bepalen, de kaders schetsen, inlezen, een eerste opzet maken, correcties doorvoeren, etc, dan zijn de stappen minder groot en is het makkelijker om tot actie over te gaan. Bepaal hierbij eerst het einddoel en zet daarna de tussenstappen.

Tip 2: Voorkom afleidingen

Leg je mobiele telefoon aan de kant, zet je mail uit en focus je alleen op het werk dat moet gebeuren. Notificaties van appjes en mail leiden alleen maar af en dat is iets dat je juist nu niet kunt gebruiken. Creëer een omgeving waarin je gefocussed en zonder afleidingen kunt werken aan je taak om zo het resultaat te bereiken dat je voor ogen hebt.

Tip 3: Begin en kom in de flow

Niets is zo moeilijk als beginnen, maar dat is echt wat er moet gebeuren. Dus tel letterlijk af van 3 naar 2 naar 1 en start. Een andere manier om in de flow te komen is om te werken met de pomodoro-techniek. Hierbij werk je elke keer 25 minuten onafgebroken aan een taak om vervolgens 5 minuten te pauzeren. Nog een andere methode is om je taak voor in ieder geval 5 minuten te starten. Hiermee maak je de stap om te beginnen zo klein mogelijk (zie tip 1). Na 5 minuten ga je bij jezelf na of je er al lekker in zit en besluit je om door te gaan.

Tip 4: Werk met een systeem

Werken met een systeem zorgt voor duidelijkheid en continuïteit. Zorg voor een schema of een werkwijze, die je helpt om uitstelgedrag te voorkomen. Wanneer je een goed systeem hebt, waarin taken en doelen overzichtelijk staan, kan je je goed focussen. Door dit systeem maak je ook afspraken met jezelf, zoals bijvoorbeeld je wekelijkse post op social media of je maandelijkse blog.

Tip 5: Geef jezelf één of meerdere deadlines

Je kent het wel; zo vlak voor de vakantie kun je ineens bergen werk verzetten in een korte tijd. Als ergens een deadline op ligt, dan lijkt het ineens makkelijker om je doelen te behalen. Toch lukt het niet altijd om met een deadline direct in actie te komen. De reden kan zijn dat deze deadline te ver weg ligt en je eigenlijk te veel tijd hebt. Geef jezelf in dat geval tussentijdse deadlines om zo de druk erop te houden. Zo zet je de eerste kleine stap (zie tip 1) en voorkom je dat je gaat wachten op een beter moment.

Niet opgeven bij uitstelgedrag

Hopelijk lukt het je om met bovenstaande tips tot actie over te gaan en je uitstelgedrag te doorbreken. Ik realiseer me dat dit niet altijd gemakkelijk is, maar weet dat je het succes zelf in handen hebt. Wanneer jij doorzet als het moeilijk wordt en je verantwoordelijkheid neemt voor het feit dat je aan het uitstellen bent, ga jij het verschil maken en bereik jij het resultaat dat je voor ogen hebt.

 

Marketing MKB - Lentebloesem

Zin om kennis te maken?

Kun je wel wat hulp gebruiken om jouw uitstelgedrag te doorbreken en wil je samen leren om marketing succesvol in te zetten voor jouw bedrijf? Met mijn bedrijf Lentebloesem begeleid ik bedrijven en ondernemers om zichtbaar te worden op hun eigen manier, een manier die bij hen past. Zoals mijn vader – die mij LenteBloesem noemde – dat al voor zich zag, bied ik hen hulp om tot bloei te komen. Nieuwsgierig geworden wat ik voor jou en jouw bedrijf kan betekenen? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in.

Blijf je me volgen?

Meld je aan voor mijn inspiratiemail en ontvang maandelijks mijn praktische tips op het gebied van marketing en evenementen.

Vragen?

Heb je vragen over één van bovenstaande tips? Ik help je graag. Stuur me gerust een bericht: info@lentebloesem.com.