fbpx

06 24 24 62 52 info@lentebloesem.com

Gastblog: 3 redenen om Google Analytics te gebruiken

Speciaal voor dit blog heb ik de medewerking gevraagd van twee specialisten op het gebied van Google Analytics: Angela en Linda van Flying Concepts. Lees verder voor hun tips over het meetbaar maken van je marketingactiviteiten. 

GastBlog Yvonne Doff

Wij krijgen vaak de vraag ‘waarom Google Analytics belangrijk is?’ en een groot percentage van de ondernemers doet er nog weinig mee en heeft vaak ook geen idee wat er op hun website gebeurt.

Ze investeren een hoop tijd en geld in marketing, zonder inzicht te hebben in wat het hen daadwerkelijk oplevert. Zonde he!

Want wat als je met minder marketing meer resultaat kan behalen? Dat is namelijk precies waar wij, Angela en Linda van Flying Concepts, ondernemers mee helpen.

Vandaag gaan we jou 3 redenen geven om vanaf nu wekelijks jouw cijfers te checken in Google Analytics, en.. we will make it fun! Maar voordat we beginnen, wat is Google Analytics precies? Google Analytics is een gratis tool van Google die je kunt gebruiken om te analyseren hoe jouw website of webshop presteert. Het vertelt je o.a. hoeveel mensen jouw website bezoeken, waar (welke pagina’s) ze naar kijken, welke bron (bijv. Facebook, email of Google) ze vandaan komen, maar ook waar ze jouw website verlaten.

1 Inzicht in wat er op je website gebeurt

Google Analytics geeft je veel informatie over wat er op je website gebeurt maar ook wie de mensen op jouw website zijn, denk aan: zijn het mannen of vrouwen, gemiddelde leeftijd, welke woonplaats komen ze vandaan. Ook vertellen de cijfers hoe deze ‘doelgroepen’ zich gedragen. Zie het voorbeeld hieronder, het vertelt je het verschil in gedrag tussen mannen en vrouwen. Ruim 63% van het verkeer zijn vrouwen maar het zijn juist de mannen die het dubbele conversieratio (invullen contactformulier) hebben behaald. Dus, minder mannen bezoeken de website maar de mannen zijn wel eerder geneigd het formulier in te vullen.

Hier kun je bijvoorbeeld met jouw marketing op inspelen:

  • Specifieke targeting kiezen bij betaald adverteren: een advertentie ontwikkelen speciaal voor mannen (heel specifiek gaan targetten en jouw tekst en beeld hierop aanpassen).

2 Inzicht in wat marketingacties jou opleveren

Meten = weten, en om te kunnen analyseren wat (verschillende) marketingacties jou opleveren moet je doelen instellen in Google Analytics. Je kan verschillende doelen instellen waar je op stuurt in je marketing, bijvoorbeeld:

  • contactformulier
  • inschrijving ebook
  • aanmelding webinar

Als je dat hebt ingesteld vertelt Google Analytics precies wie de mensen zijn die bij jou kopen of converteren en waar ze vandaan komen. Zo kun je jouw marketing nog beter afstemmen op de doelgroep die daadwerkelijk bij jou koopt.

3. Je marketingbudget efficiënter inzetten zodat het je meer klanten oplevert

In Google Analytics kun je precies zien welke bronnen je nieuwe klanten opleveren. Wat wij vaak horen is dat ondernemers veel tijd en geld kwijt zijn aan marketing maar geen inzicht hebben in welke marketingacties hen het meeste resultaat opleveren. Door te kijken waar jouw meeste aanvragen vandaan komen kun je daar meer mee doen. Op basis van data kun je jouw marketingbudget veel efficiënter inzetten, en dus met hetzelfde budget meer klanten aantrekken.

Wil je meer leren over hoe je Google Analytics gebruikt voor de groei van jouw bedrijf? Download dan onze ‘Google Analytics Goodiebag’ en ontvang tijdelijk exclusieve toegang tot onze Google Analytics cursus.

Aangenaam…Chantal Bannink 🙋‍♀

Met mijn bedrijf LenteBloesem begeleid ik bedrijven en ondernemers om zichtbaar te worden op hun eigen manier, een manier die bij hen past. Zoals mijn vader ~ die mij LenteBloesem noemde ~ dat al voor zich zag, bied ik hen hulp om tot bloei te komen.

Blijf je me volgen? Meld je aan voor mijn inspiratiemail en ontvang maandelijks mijn praktische tips op het gebied van marketing en evenementen.

Vragen?

Heb je vragen over één van bovenstaande tips? Ik help je graag. Stuur me gerust een bericht: info@lentebloesem.com.