fbpx

Een stappenplan om jouw onderneming te organiseren bij groei

Op zoek naar rust, overzicht & structuur

  • Zit jij in de groeifase met jouw onderneming?
  • Herken je daarbij dat je op zoek bent naar rust, overzicht & structuur?

Lees in dit blog een stappenplan om jouw onderneming te organiseren bij groei.

Product, processen en people

Om te groeien met je organisatie organiseer en herhaal je de dingen die werken. Uitgangspunten hierbij zijn de 3 P’s van je onderneming: product, processen en people. Deze elementen richt je optimaal in passende bij elke fase van je onderneming. In de beginfase, als je start met je idee, dan ben jij als ondernemer alle P’s. Het mooiste van deze startfase is dat je ook voor alle P’s zelf kunt ervaren wat werkt en wat niet.

Activiteiten noteren en categoriseren

Activiteiten zijn alle dingen die je doet in je onderneming. In het begin doe je al deze activiteiten zelf en ontstaat er langzaamaan een beeld bij je organisatie. Tijdens de groei van je onderneming komt er een moment dat je niet meer zelf alle activiteiten kunt doen. Dan ga je activiteiten verder organiseren. Doordat je de verschillende activiteiten eerst zelf hebt uitgevoerd, hebt uitgewerkt en vastgelegd, kun je ze overdragen. Als activiteiten vastliggen in een werkwijze, kun je ze begrijpelijk gaan uitleggen aan anderen en worden de juiste werkzaamheden gedaan.

Van activiteit naar proces

Als je de activiteiten van je onderneming goed in beeld brengt, kun je er ook processen aan hangen. Zorg er allereerst voor dat elke activiteit onder één van de volgende categorieën wordt onderverdeeld: commercieel, organisatie of financieel. Wanneer je van een activiteit een proces maakt, kijk je welke stappen er bij de activiteit horen. En of deze stappen wel logisch en in de juiste volgorde zijn. Ook kijk je wat je nog verbeteren.

Rollen en functies

Wat ga jij doen en wat doet een ander? Het bouwen van een onderneming is een perfecte gelegenheid om te ontdekken welke rollen jou het meest aanspreken. In de beginfase ontdek je namelijk zelf de diverse rollen die je uitvoert. Kom je in de volgende fase van je onderneming, dan ga je de diverse rollen organiseren in functies. Vaak blijf je zelf de functies doen die je leuk vindt en waar je talent ligt. Activiteiten en rollen die je niet liggen, draag je over. Daarbij is het van groot belang dat jij als ondernemer eerst zelf deze rollen hebt vervuld, zodat je precies weet wat er moet gebeuren. Een goede begeleiding bij de overdracht, ook als je de activiteiten minder leuk vindt, is cruciaal. Des te meer tijd je besteedt aan de overdracht, des te eerder ben je echt van deze activiteiten af.

Overleggen

Organiseer ook het onderdeel communicatie goed in je onderneming, zeker bij groei. Dit doe je door structuur aan te brengen. Kies een vast moment uit in de week dat je bij elkaar komt en maak hier een wekelijks overleg van. Elke week, dezelfde dag, hetzelfde tijdstip: discipline werkt! Overleggen doe je niet spontaan, je moet het plannen en voorbereiden. Zorg dat je een duidelijke agenda hebt.

Werkwijzen zijn de oplossing

Als je activiteiten goed in beeld hebt, dan kun je processen gaan vastleggen in een handboek. Dit is handig voor jezelf, maar ook voor anderen die deze activiteiten uitvoeren. Gebruik een procesflow (werkwijze) om de activiteiten van een proces vast te leggen. Hiermee staat de manier die werkt voor jouw onderneming vast op papier en kan het ten alle tijden worden nagelezen. Het zit misschien al wel in jouw hoofd, maar nu het ook op papier staat, vergeet je zeker niks meer.

Praktische hulp nodig?

Kun je mijn hulp gebruiken om in actie te komen? Aarzel dan niet en neem contact met mij op en ik help je graag op weg met jouw marketing. Nieuwsgierig geworden wat ik voor jou en jouw bedrijf kan betekenen? Ik help je graag.

 

Blog Organisatie Een stappenplan om jouw onderneming te organiseren bij groei 800x500-2

Blijf je me volgen?

Meld je aan voor mijn inspiratiemail en ontvang maandelijks mijn praktische tips op het gebied van marketing en ondernemen.