fbpx

Een online programma: wat is het en hoe maak je het?

Had je mij een jaar geleden gezegd dat ik nu een online programma zou lanceren, dan had ik je waarschijnlijke wazig aangekeken. Een online programma? Wat moet ik me daar bij voorstellen… Toch is niets minder waar en lanceerde ik vorige maand mijn Bloeiprogramma en werk ik nu hard aan de lancering van mijn nieuwe online training ‘moeiteloos content plaatsen op social media‘.

Maar wat is nu eigenlijk een online programma en welke stappen komen er bij kijken?

Wat is een online programma?

Een online programma is een online training of een online cursus. Ook worden de benamingen online academie of online leeromgeving gebruikt. Je deelnemers loggen dus in een digitale omgeving in en leren van daaruit op een moment dat het hen uitkomt.

Hoe maak je een online programma?

Hieronder leg ik uit welke stappen ik heb genomen om mijn online programma te lanceren.

Stap 1

Om te beginnen moet er natuurlijk een idee zijn. Welke kennis wil jij online delen en waar heeft jouw doelgroep behoefte aan? Met welk probleem worstelt jouw doelgroep en welke oplossing kan jij bieden?

Stap 2

Zodra je het onderwerp bepaald hebt, begin je met het schrijven van de verkooppagina van de training of cursus. Door deze pagina te schrijven, krijg je een helder beeld van de inhoud van de training. Op deze pagina beschrijf je namelijk het probleem van je potentiële klant. Je benoemt de consequentie als hij dit niet oplost en komt met je aanbod. Je vertelt wat jouw aanbod oplevert en weerlegt eventuele (onbewuste) twijfels. Tot slot leg je uit waarom ze bij jou moeten zijn, dus wat jou onderscheidend maakt ten opzichte van anderen.

Stap 3

Bepaal de inhoud van de training, de leerdoelen en resultaten per module.

Tip: begin met het einde en bedenk welke tussenliggende stappen er nodig zijn.

Gebruik hiervoor gewoon pen en papier, Word of Excel. Laat je op dit punt niet tegenhouden door allerlei gedachten over het bouwen van de werkelijke online training of cursus.

Stap 4

Werk je training uit. Bij deze stap weet je exact hoe jouw online training of cursus eruit ziet. Je hebt dit voor jezelf helemaal uitgewerkt en/of uitgeschreven.

Stap 5

Maak je training. In de vorige stap heb je de inhoud volledig uitgewerkt, maar vooral in een vorm voor jezelf. In deze stap ga je de trainingsmaterialen maken. Gebruik bijvoorbeeld PowerPoint of Canva om de training met beeldmateriaal te ondersteunen. Neem video’s op met lessen of maak schermopnames om uit te leggen hoe dingen werken (bijvoorbeeld met Movavi – ik gebruik Movavi Video Suite). Je kunt ook denken aan audio-opnames, zodat deelnemers deze als podcast kunnen beluisteren. Maak interactieve werkboeken met opdrachten (bijvoorbeeld met Canva en met PDFescape). Hierdoor komen deelnemers in actie, waardoor ze ook echt resultaat ervaren.

Tip: Maak je gebruik van video’s in je training? Host ze dan via Vimeo. Voordeel hiervan is dat je de video’s niet hoeft te uploaden op je website en dit de website dus niet vertraagt. En in tegenstelling tot YouTube kun je jouw video met Vimeo ook beschikbaar stellen voor een bepaald publiek (alleen voor diegenen die jouw training hebben gekocht).

Stap 6

Bouw je online leeromgeving in WordPress met de plugin Wishlist. Met deze plugin kun je deelnemers (members) toegang geven tot je online training en je kunt ook aangeven tot welke modules ze toegang hebben en wanneer een volgende module beschikbaar komt. Kom je hier niet helemaal zelf uit, laat je dan adviseren door je webbouwer.

Stap 7

Regel je betaalproces. In het begin kun je er voor kiezen om dit gewoon via een formulier op je website te verwerken. Dus wanneer jij een aanmelding ontvangt in je mailbox, stuur je de factuur en vervolgens voeg je de deelnemer toe aan het programma. Wil je dit automatiseren? Dan kan dat bijvoorbeeld met Plug & Pay.

Stap 8

Lanceer je online programma 🚀. Wanneer alles klaar staat, is het tijd om je online training te lanceren. Afhankelijk van de waarde van je aanbod, bepaal je je strategie. Gaat het om een laag geprijsd product, dan is het wellicht voldoende om je huidige kanalen in te zetten, zoals social media, nieuwsbrief of het aanspreken van je netwerk. Voor een hoger geprijsd product willen volgers je wellicht eerst beter leren kennen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een marketingfunnel inzetten inclusief een gratis weggever of een webinar. Ook kun je overwegen om te gaan adverteren, bijvoorbeeld op Facebook of Instagram.

Tip: zorg dat je je volgers gedurende het traject ook al hebt meegenomen in je proces door een kijkje achter de schermen te geven, bijvoorbeeld door Instagram Stories in te zetten.

Wil je eerst eens kennismaken met een online programma?

Binnenkort lanceer ik mijn online training moeiteloos content plaatsen op social media. In deze training geef ik je op een praktische en gelijk toepasbare manier handvatten om moeiteloos content te plaatsen op social media. Wil jij als eerste op de hoogte worden gebracht, zodra ik de training lanceer? Mail dan naar info@lentebloesem.com, stuur me een DM op Instagram, Facebook of LinkedIn of meld je alvast aan voor de training.

Aangenaam…Chantal Bannink 🙋‍♀

Met mijn bedrijf LenteBloesem begeleid ik bedrijven en ondernemers om zichtbaar te worden op hun eigen manier, een manier die bij hen past. Zoals mijn vader ~ die mij LenteBloesem noemde ~ dat al voor zich zag, bied ik hen hulp om tot bloei te komen.

Vind je het leuk om me te blijven volgen? Meld je aan voor mijn inspiratiemail en ontvang maandelijks mijn praktische tips op het gebied van marketing en evenementen.

Vragen?

Heb je vragen over één van bovenstaande tips? Ik help je graag. Stuur me gerust een bericht: info@lentebloesem.com.